Chillcafé

Sfeer impressie

 
Drie middagen per week stroomt Pitstop vol met jongeren tussen de 10 en 16 jaar. Het Chillcafé is open! En dat betekent dat er van alles te doen is: gamen, een potje tafelvoetbal, of gewoon gezellig een beetje kletsen of relaxen.  Jongeren kunnen elkaar ontmoeten, en Pitstop is the place to be!

Op een doorsnee middag komen er zo’n twintig tot veertig jongeren. Een gezellige boel! Als ik naar binnen ga, is het dan ook een en al bedrijvigheid. Een paar jongens zijn een potje aan het poolen bij de pooltafel. In de computerhoek is een ander groepje bezig met een game. En bij het podium staan twee meiden te zingen. Ze worden op gitaar begeleid door Peter van Beelen. Dat klinkt goed!

Veel van de jongeren in Pitstop komen uit van naburige scholen, of wonen in de buurt.  Ze  komen soms gewoon voor de gezelligheid en om te kletsen over alledaagse dingen. Maar soms ook om te praten over problemen thuis of op school. Daarom zijn er altijd vrijwilligers en stagiaires aanwezig. Die doen mee met alle activiteiten, maar bieden ook een luisterend oor.  Dat is nodig want er gebeuren soms heftige dingen in het leven van de kinderen. De overgang naar de middelbare school, een moeilijke thuissituatie.  Daardoor kunnen jongeren ontsporen, ze gaan op straat rondhangen. Het zijn mooie momenten als er tussen de medewerkers en de jongeren vertrouwen ontstaat om over problemen te praten.  Zo ontstaan relaties waarin ook het evangelie gedeeld kan worden.
Dan is het tijd voor voetbal. Met de twee mobiele goals is er buiten snel een voetbalveld gemaakt. Fanatiek wordt de bal over en weer getrapt en er wordt flink gescoord. De tijd vliegt voorbij en het is alweer 17:00 uur, sluitingstijd voor het Chillcafé. De grote hoeveelheid fietsen bij de ingang verdwijnt  en de rust keert weer terug. Morgen weer een nieuw Chillcafé!