Activiteiten

Wat we doen

Onze activiteiten zijn erop gericht om zowel in de breedte (aantal jongeren) als in de diepte (gerichte inzet) een zo hoog mogelijk rendement te halen. Ook geloven we in de kracht van zowel een plek bieden waar jongeren op af komen zoals in het jongerencentrum Pitstop, als ‘erop af gaan’ en jongeren op te zoeken daar waar ze zijn. Kortom, aandacht voor beide componenten van het jongerenwerk: Talentontwikkeling en Outreachend Werk.

 

jongereninloop

Het ScholierenChillCafé is een ontmoetingsplek voor jongeren tussen de 10 en 23 uit Eindhoven. In de praktijk komen de jongeren rechtstreeks vanuit school uit de wijken Prinsenjagt, Jagershoef, Woenselse Heide, ’t Hool, Vlokhoven en Achtse Barrier. De openingstijden zijn afgestemd op hun lesroosters. Met een vrij-inloop karakter en met de functie van een naschoolse opvang biedt het jongerencentrum een veilige en relaxte plek waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten, lekker iets eten of drinken, een potje poolen, tafeltennis spelen en internetten of PlayStation spelen. ScholierenCafé is een laagdrempelige voorziening voor vrijetijdsbesteding voor jongeren. We willen met de jongeren een relatie opbouwen en erachter komen waar ze staan in het leven. Dan komt regelmatig de gelegenheid om ze te helpen met de problemen waar ze in zitten. Er is een grote mate van vrijblijvendheid en juist die vrijblijvendheid geeft jongeren de ruimte om ook iets te ondernemen. De jongeren worden opgevangen door 2 tot 3 kernvrijwilligers en meestal 1 of meerdere stagiaires. Bij deze activiteit is altijd 1 vaste professionele jongerenwerker betrokken.

https://eindhoven.steunwijzer.nl

outreachend werk

We zoeken jongeren op, daar waar ze zijn, op straat, in de wijk, op school en online. We hebben contact met ouders, buurtbewoners en samenwerkingspartners.
Het jongerenwerk heeft een signaleringsfunctie: de vele terloopse en informele gesprekken tussen jongerenwerkers en jongeren leveren informatie op over jongens en meiden die in hun ontwikkeling dreigen vast te lopen. Jongeren kunnen via het contact met jongerenwerk al in een vroeg stadium naar de juiste ondersteuning worden verwezen zodat ze minder een beroep hoeven doen op de gespecialiseerde jeugdzorg.

https://eindhoven.steunwijzer.nl

coaching

We bouwen een vertrouwensrelatie op met jongeren en daarbinnen helpen we hen met grote en kleine vragen. Dit doen we zowel individueel als in groepsverband. Zo kun je bij ons terecht om samen een organisatie te bellen om iets te regelen, het schrijven en opstellen van een sollicitatiebrief of het aanvragen van een studiefinanciering. Daarnaast kunnen we aanvullende ondersteuning bieden aan jongeren die al in een hulpverleningstraject zitten.
Uit ervaring blijkt dat jongeren vaak op meerdere leefgebieden problemen ervaren. Door onze preventieve inzet en coaching op maat worden jongeren geholpen voordat de problemen escaleren en ze gebruik moeten maken van de (vaak dure) specialistische zorg. “Voorkomen is beter dan genezen” is in dit geval een spreuk die van toepassing is. We ondersteunen en begeleiden jongeren die worstelen met zaken zoals bijvoorbeeld school, werk en inkomen, financiën, huisvesting en sociale- of psychische problemen.
Onze jongerenwerkers zijn agogisch geschoold en kunnen goed omgaan met de coaching behoefte van zowel groepen als individuele jongeren. We stemmen af met betrokkenen uit het sociale netwerken en/of verwijzen daar waar nodig door naar hulpverleningsorganisaties.

Steunwijzer: https://eindhoven.steunwijzer.nl 

meidenwerk

Het meidenwerk richt zich op het vergroten van weerbaarheid bij groepen meiden. Er is bij een aantal meiden sprake van uitval op levensgebieden. Er wordt ondersteuning geboden met specifieke meidengroepen en –activiteiten, vanuit de methodiek Superwoman. Deze methodiek is door het Nederlands Jeugd Instituut gekwalificeerd als goed uitgewerkt, overdraagbaar, onderbouwd en gebaseerd op praktijkervaring en wetenschappelijke theorie.


Aan de hand van deze methodiek leren jonge meiden op een zelfbewuste manier om te gaan met zichzelf, hun gedachten en hun gedrag in sociale en persoonlijke situaties. We maken ze bewust van hun eigen kracht en leren hen deze te gebruiken in verschillende situaties. Thema’s die tijdens de meidenactiviteiten aan bod komen zijn onder andere identiteit, intimiteit en seksualiteit, autonomie en presentatie, social media, pesten, talenten en zelfbeeld.

fc pitstop

FC Pitstop is een talentgerichte activiteit waarbij voetbal en een inloop ingezet worden (zie figuur 1 en 2) om relationele en emotionele vaardigheden te verbeteren. Dit wordt beoogd door het inzetten van samenwerking tussen jongeren. 

Volgens Scholte en van der Ploeg (2017) is samenwerken belangrijk voor het bevorderen van emotionele vaardigheden. Hiervoor zullen beide culturen met elkaar gemengd worden tijdens het voetballen zodat zij met elkaar in contact komen en moeten samenwerken. Daarnaast zal er tijdens de inloop ook ingezet worden op ontmoeting door laagdrempelige activiteiten zoals bijvoorbeeld tafelvoetbal, playstationen, poolen. Hierbij wordt ook actief ingezet op ontmoeting middels gespreksstarters en diverse spellen die interactie en communicatie uitlokken. Hierbij kan doormiddel van bridging (verbinding leggen met mensen uit een andere (leeftijd, etniciteit, interesses) groep), nieuwe kennis worden opgedaan over elkaar, jongeren vertrouwder raken met elkaar en verschillen worden overbrugd

alpha youth

Met andere jongeren ga je, tijdens 10 interactieve meetings, op zoek naar antwoorden op de diepere vragen in het leven. Je eet gezellig samen. Daarna luister je naar een kort, inspirerend verhaal en praat je daar met z’n allen over door. Geen vraag is te gek om te stellen.

De bijeenkomsten vinden fysiek plaats bij Jongerencentrum Pitstop, Grand Combin 2 in Eindhoven. We beginnen iedere avond met een maaltijd en gezelligheid en gaan daarna de diepte in door met elkaar vragen en antwoorden te delen. 

Meer info: https://pitstop.nl/alphayouth

shine!

SHINE! Is hét interkerkelijke ontmoetingsplek voor jongeren tussen de 16 en de 26 in Eindhoven en omstreken!
Eindhoven is DE LICHTSTAD! We willen jonge christenen helpen schitteren!

1 keer in de 6 weken kom je naar de SHINE! avond bij Pitstop waar je met andere jongeren op een eigentijdse manier hoort van Gods Woord en geniet van mooie muziek, goede gesprekken en lekkere hapjes!

De avonden worden georganiseerd door het jongerenbestuur van SHINE! en worden gefaciliteerd door de interkerkelijk jongerenwerker van Pitstop! Wil jij meedoen? Neem dan contact op via info [@] pitstop.nl.

Scroll naar boven