Verhalen van hoop

pitstop_jongerencentrum_eindhoven_jongen_300

dat is iets wat ik goed kan."

Yasin

Bezoeker, 15 jaar

Yasin* zit in het 2e jaar van zijn vmbo-opleiding op het Stedelijk College Eindhoven. Hij hoorde via vrienden dat je in  jongerencentrum Pitstop kan poolen, tafeltennissen en andere vrienden ontmoeten. Sindsdien is hij een vast gezicht en draagt ook ideeën aan om activiteiten te organiseren voor jongeren.
Dat er een plek is waar Yasin en zijn vrienden kunnen chillen is erg belangrijk voor hem omdat hij al veel onrust heeft gehad in zijn leven. 

Op zijn 9e vertrekken hij, zijn tweelingbroer, en nog een jonger broertje van 2 samen met zijn ouders midden in de nacht naar Turkije. Met een voorzichtige stem vertelt Yasin gedetailleerd over die nachten: “Het was erg moeilijk want we werden constant achterna gezeten door de militairen van de president. We mochten geen witte kleding dragen en we moesten constant stil zijn. We moesten vluchten door heuvels en door water.” 

In Turkije proberen ze het leven op te pakken, wat helaas niet lukt door alle moeilijkheden die zich voordoen. Een daarvan is de taal. Zijn vader is arts, maar het lukt hem niet om een baan te vinden in Turkije vanwege de taalbarrière. 

In November 2015 komen Yasin en zijn familie terecht op een AZC in Nuenen. Na 3 jaar krijgen ze daar een woning. “Ik pikte het leven snel op.. Door mee te doen op de sportclub, een baantje te vinden en zo mijn Nederlands te oefenen, kon ik na 6 maanden al aardig Nederlands spreken en nu zit ik op het VMBO-T 2e leerjaar op het Stedelijk College.” Ook zijn familie doet het aardig goed. De woordenschat van zijn vader zit al bijna op de 20.000 woorden en kan daarmee getoetst worden als C1 door het Nederlandse Taal Bureau. “Hopelijk kan hij hier ook aan de slag als arts om mensen beter te maken”.

Yasin droomt ervan om voetballer te worden. Daar werkt hij ook hard voor. Hij traint twee keer per week bij RKSV Nuenen, en daarnaast voetbalt hij nog eens twee keer in de zaal of buiten met vrienden. Maar als dat niet lukt wil hij de politieacademie doen; “Waarom? Omdat je als politieagent moet durven. Dat is iets wat ik goed kan. En je moet sportief zijn. Het is goed dat politieagenten mensen verdedigen en helpen.”

Hij hoopt dat Pitstop vaker open kan en er veel jongeren blijven komen, máár geeft ze wel een advies mee: “Ik zou ze wel adviseren om niet AL je vrije tijd bij Pitstop door te brengen; je moet ook leren en huiswerk maken, dat is belangrijk”.

* Wegens privacy redenen is de naam Yasin gefingeerd.

pitstop_jongerencentrum_eindhoven_talent_400px

Aman krijgt complimenten en daar

Aman

Bezoeker, 15 jaar

Aman is bijna 15 en zit in het 2e jaar van het EOA – Eerste Opvang Anderstaligen. Voorheen werd dit de ISK (Internationale Schakel Klas) genoemd. Op deze school komen leerlingen die voor het eerst in Nederland zijn en de Nederlandse taal en cultuur nog moeten leren. Via zijn vrienden op school hoorde hij van een plek waar je leuke spellen kan spelen en andere jongeren kan ontmoeten. Sindsdien komt hij elke week naar  Jongerencentrum Pitstop.

Aman zingt en danst graag en komt naar Pitstop om iets met zijn talenten te doen. Wanneer hij de kans krijgt, klimt hij op het podium en zingt Eritrese liedjes. Dan krijgt hij complimentjes en daar groeit hij van. Dat is mooi om te zien. Een aantal weken geleden kwam hij naar Pitstop met zijn eigen gebouwde Krak. Dat is een Eritrees instrument dat lijkt op een kruising tussen lier, gitaar en harp.

Aman en zijn familie zijn drie jaar geleden vanuit Eritrea naar Nederland gekomen. Er is in zijn thuisland sprake van een onveilige situatie. Aman vertelt dat 16-jarige jongens worden meegenomen door het leger. Geronseld om te vechten; jonge kinderen zonder training of voorbereiding.

Daarnaast is er ook sprake van armoede en is er veel corruptie. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat Aman samen met zijn ouders, 3 zussen en oudere broer zijn vertrokken.

Om het gezin te ondersteunen komt bijna wekelijks een maatschappelijk werker langs van WIJEindhoven. Hij helpt Aman ook met vrijetijdsbesteding en het vinden van een bijbaantje. Deze maatschappelijk werker heeft ook contact met de jongerenwerkers van Pitstop om Aman te helpen met zijn hulpvragen. Zo zijn we samen bezig om voor Aman een plek te regelen waar hij wat met zijn interesses en talenten kan doen.

Later wil Aman graag als beveiliger werken. Of fietsenmaker.. dat weet hij nog niet zo goed. Hij hoopt in ieder geval dat er bij Pitstop ook evenementen komen waar jongeren hun talenten kunnen laten zien en waar ze ook nieuwe dingen kunnen leren.

help jongeren hun talenten te ontwikkelen

Scroll naar top