Helft jongeren ervaart alleen maar negatieve invloed van coronacrisis

Jongerenwerker Matheus op de radio over onderzoek van het CBS

Bijna de helft van de Nederlandse jongeren vindt dat de coronacrisis hun leven uitsluitend negatief heeft beïnvloed. Dat blijkt uit een steekproef van het CBS onder jongeren tussen de 12 en 25 jaar. Op dinsdag 14 december 2021 werden de uitkomsten van de steekproef naar buiten gebracht. In een uitzending van Groot Nieuws Radio duidde Matheus Sales de Moura, teamleider van Youth for Christ in Eindhoven, de cijfers vanuit de praktijk.

47 procent van de jongeren geeft aan dat de coronacrisis hun leven in het algemeen negatief of zelfs heel negatief beïnvloed heeft. Een kleiner deel (43 procent) zegt dat de crisis zowel een negatieve als positieve invloed heeft gehad. Leuke dingen doen buitenshuis of thuis afspreken met familie of vrienden, wordt door Nederlandse jongeren het ergst gemist. Van de jongeren die onderwijs volgden, heeft 28 procent het heel erg gemist om naar school te kunnen gaan. Daarbij heeft de coronacrisis ook geleid tot meer stress onder jongeren over hun opleiding of werk.

Steekproef
De cijfers komen uit een steekproef van het CBS. Deze is uitgevoerd van begin februari tot midden april 2021, tijdens de derde golf van de coronacrisis. In een uitzending van Groot Nieuws Radio op dinsdag 14 december werd Matheus de Sales Moura, teamleider van Youth for Christ in Eindhoven, geïnterviewd naar aanleiding van de steekproef. Hij noemde de problemen die het onderzoek blootlegt, herkenbaar. “Sterker nog: voor de groep jongeren waar Youth for Christ mee werkt, zijn de cijfers misschien nog wel een stuk schrikbarender. Wij hebben met name oog voor de kwetsbare jongeren van de maatschappij, een kleine focusgroep. Voor deze jongeren heeft de coronacrisis nog grotere impact gehad.”

Machteloos
De lockdown van het voorjaar was rampzalig voor jongeren, vertelde Matheus op de radio. “We hebben allemaal de beelden van de avondklokrellen nog op ons netvlies. Niet goed te praten, maar wel een belangrijk signaal dat de rek er op dat moment bij veel jongeren al uit was. Lange tijd werd jongeren in deze crisis voorgehouden dat de maatregelen voor even zouden zijn. ‘We zijn er bijna.’ Maar als dat zicht op een eindpunt steeds verschuift, is ‘we zijn er bijna’ toch niet meer vol te houden. Daarbij hebben jongeren weinig recht en kans om te spreken, waardoor deze crisis iets is dat hen overkomt. Dat zorgt voor een groot gevoel van machteloosheid.”

Eenzaamheid
Tegelijk is de impact van de maatregelen voor jongeren groot. Want juist voor jongeren is het contact met anderen ongelofelijk belangrijk, benadrukte Matheus in het interview. “Jongeren hebben contact nodig om zich te vormen en sociale competenties te ontwikkelen. Maar ook om zich onderdeel te weten van de maatschappij, zich gezien te voelen. De maatregelen hebben grote eenzaamheid gebracht onder jongeren, wat in sommige gevallen zelfs heeft geleid tot suïcide.”

Online jongerenwerk
“Wij zijn daar waar jongeren zijn”, zegt Matheus op de vraag hoe Youth for Christ te werk gaat in deze coronacrisis. “Dat betekent nu dus veel online. Jongerenwerkers hebben massaal snapchat-accounts en zijn inmiddels heel bedreven in TikTok-dansjes. Zelf kruip ik liever achter de PlayStation. Tijdens het gamen praat ik met jongeren over de dingen van het leven.” In die zin maakt de coronacrisis creatief. “We zoeken steeds weer manieren om in contact te blijven en onze jongeren te laten zien: ik geef om je. Ook als dat betekent dat we een paar stappen extra moeten zetten.”

Het echte gesprek
Inmiddels is het eind 2021. De hoop van ‘we zijn er bijna’ is inmiddels wel vervlogen. Gaat Matheus daar met jongeren over in gesprek? “Natuurlijk”, zegt hij. “Soms hoor ik mezelf praten en denk ik: ik ben net een spreekbuis van het RIVM. Steeds weer aan het uitleggen over het waarom van die maatregelen. Maar veel belangrijker vind ik het gesprek dat daaronder ligt. Niet over wat wel of niet kan, maar over de jongere zelf. Hoe gaat het met jou? Hoe zit je in de wedstrijd? Dat gesprek voer ik steeds weer.” Youth for Christ roept ook anderen op om dat gesprek te voeren, vertelt Matheus. “Eerder dit jaar hebben we kerken opgeroepen juist nu hun hart te openen voor jongeren. Dat kan al door heel simpel het gesprek aan te gaan met je neef, die jongen in de kerk, dat meisje uit de straat. Vraag gewoon hoe het met hen is in deze tijd en laat zien dat je hen ziet.”

Beluister via onderstaande knop de uitzending op Groot Nieuws Radio vanaf -1 uur en 16 minuten.

BELUISTER UITZENDING

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven